Güncel Haberler

71 yıl sonra ilk duruşma görüldü! İran’da ABD’ye CIA davası

Davanın Tahran’daki 55. Uluslararası Mahkeme’de görülen ilk duruşmasına çok sayıda vatandaş ve gazeteci katıldı. Duruşmada Musaddık’ın yeğeni Mahmud Musaddık’ın da hazır bulunduğu görüldü.

ABD HÜKÜMETİ VE 6 ABD’Lİ YETKİLİYE KARŞI BAŞVURU YAPILDI

Duruşmanın başında konuşan mahkeme hakimi Majid Husseinzade, Amerikan hükümeti ve 6 Amerikalı yetkiliye karşı açılan davada ülkenin 20’den fazla eyaletinden yaklaşık 402 bin İran vatandaşının yer aldığını söyledi. Ardından davacı avukatlarından Şami Akdem kürsüye çıkarak şunları söyledi: “İstihbarat belgeleri ve mevcut belgeler, CIA’nın İngiliz istihbarat servisleriyle işbirliği içinde 19 Ağustos’ta İran’ın meşru hükümetine karşı küresel bir darbe planladığını gösteriyor. 1953’te iç ve dış ajanları kullanarak “Bu darbenin asıl amacı İngiltere’nin İran’daki nüfuzunu kendi lehine çevirmekti” dedi.

ABD’YE KARŞI MADDİ, MANEVİ VE CEZAİ ZARAR TALEPLERİ

İranlı avukat Şami Akdem, mahkemeden, darbe sonrasında İran vatandaşlarının uğradığı zararın karşılanması için ABD’ye maddi, manevi ve cezai tazminat ödenmesini talep etti.
Yaşı nedeniyle davaya ilişkin sözlerini ifade edemediğini söyleyen Mahmud Musaddik, kendisi adına hazırladığı yazılı metni oğlu Gulamali Musaddik’ten okumasını istedi.

”İRAN HÜKÜMETİNİN ORTADAN KALDIRILMASI VE ÜLKENİN KAYNAKLARININ TAMAMLANMASI”

Oğlu Mahmud Musaddık’ın okuduğu metinde Musaddık, dedesinin petrolü millileştirme mücadelesine yakından tanık olduğunu iddia ediyor. Musaddık, Mahkeme’den, meşru İran hükümetinin ortadan kaldırılması ve ülke kaynaklarının yağmalanması nedeniyle oluşan büyük kayıplar nedeniyle ABD’ye karşı maddi, manevi ve cezai tazminat ödenmesini talep etti.

Duruşmaya önümüzdeki günlerde devam edilecek.

güle güle

CIA 2013 YILINDA GİZLİLİĞİNİ KALDIRDIĞINDA ORTAYA ÇIKMIŞTI

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) 19 Ağustos 1953’te düzenlediği ve tarihe “Ajax Operasyonu” olarak geçen darbeyle, İran petrolünün millileştirilmesi hareketine öncülük eden Başbakan Muhammed Musaddık devrildi.
2013 yılında CIA tarafından gizliliği kaldırılan devlet arşivlerinde, ABD ve İngiltere’nin bu darbedeki rollerine dair kanıtlar ilk kez kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Belgelerden birinde “Askeri darbe, ABD’nin dış politikasının bir parçası olarak CIA’nın yönlendirmesiyle gerçekleştirildi” cümlesi yer alıyordu. (AA)

Bu içerik Evin Özbey tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu