Güncel Haberler

‘Playhouse’ adı altında Rus ve Ukraynalılara ait 3 kaçak okul daha! Türk okulları…

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası her iki ülkeden de yoğun göç alan Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, Rus ve Ukraynalıların kuaförlükten emlakçılığa, seyyar yemek pişirip satmaktan ev kiralamaya kadar birçok sektörde kaçak ve kayıt dışı faaliyetleri sürüyor. Bir günlüğüne otel gibi kendi evlerine, iş ve ticaret dünyasında da rastlanmaktadır. Bu büyük sorun yaratmaya başladı. Son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde 2 adet kaçak Rus okulunun bulunduğu ve okulların herhangi bir tescil ve ruhsatının bulunmadığı tespit edildi.

KONYAALTI RUSLAR VE UKRAYNALILARIN İŞLETTİĞİ KAÇAK OKULLARLA DOLU

Daha önce Konyaaltı’nda çok sayıda Rus ve Ukraynalı kaçak göçmenin olduğu tespit edilmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Ruslar ve Ukraynalılara ait diğer üç yasadışı okulun belediyeden “oyun tiyatrosu” lisansı aldığı, ancak anaokulu ve anaokulu olarak işletildiği belirlendi. ATSO Eğitim Faaliyetleri Grubu 48. Meslek Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çelik, Ağustos ayı ATSO toplantısının gündemine Rus ve Ukraynalılara ait kaçak okullar konusunu taşıdı.

RUS OKULU DENETİMLERDEN SONRA KAPATILDI

İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine kayıtlı olmayan kaçak okullar, sosyal medya ve internet sitelerinde ilan vermeye devam ederken, Rus ve Ukraynalı nüfusun yaşadığı Konyaaltı’nda broşür basıp dağıttı.
Konyaaltı’nda Türkçe kursu merkezi bünyesinde farklı isimle faaliyet gösteren Rus okulu, soruşturmaların ardından kapatıldı. Ancak Rus isimli bir apartmanın zemin katında bulunan tiyatronun “Rus okulu” adı altında reklam ve tanıtım yaptığı tespit edildi. Daha sonra herhangi bir belgesi bulunmayan okulla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’nün soruşturma süreci devam ediyor.

Rusça2

RUS BROŞÜRLERİNDE TÜRK OKULLARI KÖTÜYÜ

Mahallede dağıtılan Rusça broşürlerde eğitim-öğretim yılının açılmasına az bir süre kaldığını, 6-14 yaş arası kontenjanların dolmak üzere olduğunu, acele etmemiz gerektiğini, hatta Türk okullarının bile açıldığını okuyoruz. aşağılandılar. Broşürde şu ifadeler yer alıyor: ‘Türk özel okullarından üç kat daha ucuz ve on kat daha kaliteli. 6 ila 7 yaş arası çocuklar için okula hazırlık. Rusya Federasyonu Okulu 1-7. Sınıflar. En iyi eğitim platformu ve profesyonel öğretmenler. Rusya Federasyonu’ndaki bir okula resmi bağlılık Rusya ve Türkiye’den ayrılmadan sertifikayı geçmek. Çocukların ana dillerinde uyumlu gelişimi ve sosyalleşmesi. “Üniversite eğitimi de var” gibi ifadeler var.

rus3

LİSANSSIZ OKULLAR VE ANAOKULLARI VAR

Eğitim sektöründe işveren olarak özel okullar, kurs merkezleri, kreş ve anaokullarının büyük sorunlar yaşadığını belirten Kenan Çelik, şöyle konuştu: “Masa altı uygulamaları denilen ruhsatsız uygulamalarla ya da yetki sınırlarını çok aşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Bir ülkede eğitimin kontrolü kanunen Devletin elindedir. Bakanlıktan izin alınmadan eğitim faaliyetleri gerçekleştirilemez. Ancak Antalya’da eğitim şu anda Bakanlığın denetimi altında yürütülüyor. bırakın lisanslamayı, lisanslamayla hiçbir ilgisi olmayan yerlerdeki okulların isimlerini vermek” dedi.

Rusça4

BAŞVURU BİLE YAPILMADI

2 kaçak Rus okulu haberini örnek gösteren Kenan Çelik, bu okulların bakanlıktan herhangi bir başvurusu ve ruhsatı olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Konyaaltı’nda kiraladıkları bazı ofislerde önemli sayıda öğrenciye eğitim ve öğretim veriyorlar. Rus okullarının veya Ukrayna okullarının adı ile ilgili konuları ulusal il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine iletiyoruz.” Ancak gerekli müdahaleler hızlı ve etkili bir şekilde uygulanmadığı için faaliyetler iki yılı aşkın süredir devam ediyor” dedi.

Rusça

AYRICA 2 RESMİ RUS OKULU DA VAR

Antalya’da biri Konyaaltı’nda, diğeri Muratpaşa’da olmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş, yetkilendirilmiş ve denetime açık iki resmi Rus okulunun bulunduğunu belirten Kenan Çelik, şöyle konuştu: “Bu okullarda Rus ve Ukrayna vatandaşlarının çocukları okuyabiliyor. Hatta Ruslar bile eğitim görüyor. ya da Ukraynalı çocuklar misafir öğrenci olarak Türk okullarında eğitim alabiliyorlar. “Eğitim sektörü çok zor bir sektör. İnsanlar yatırım yapıyor, bir okulun en az 70-80 çalışanı var ve sorumlulukları çok büyük. Devletin bu konuda hızlı ve etkin çalışmasını istiyoruz” dedi.

Rusça6

”Kreş ve kreşler bile bu sorunun mağduru”

Kenan Çelik, Antalya’da eğitim sektörü işverenleri olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile il ve ilçe müdürlüklerine suç duyurusunda bulunacağımızı, kaçak olan bu anaokulu tipi okul ve işyerleri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı belirtti. Ruhsatın yanı sıra suç teşkil eden faaliyetlere karşı da savcılığa bilgi verildi.

rus7

Kenan Çelik son olarak şöyle açıklıyor: “Aynı şey kreşler ve kreşler için de geçerli. Belediyelere gidip oyun evi adı altında ruhsat alıyorlar ama orada sanki kreş varmış gibi yemekle, yemekle ve sabahtan akşama kadar çocukları ağırlıyorlar” . Anaokulları ve kreşler de bu anlamda çok aktifler.” “Yıllardır bu sektöre ciddi yatırımlar yapıyorlar ama kaçak, ruhsatsız ve hiçbir denetime tabi olmayan, okulların istismarcı, kreş olduğu işyerleriyle rekabet etmek zorundalar.” Çevrenizdeki okullar ve anaokulları benimle iletişime geçin, onları bizzat takip edeceğim” dedi.

Rusça8

(DHA)

Bu içerik Evin Özbey tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu