Güncel Haberler

Kamu alımlarında yapay zeka dönemi başlıyor

Kamu İhale Kurumu ile HAVELSAN arasında, kurumun iş süreçlerinde yapay zekanın sunduğu fırsatlardan yararlanmak üzere sözleşme imzalandı.

Sözleşmenin amacı, Kamu İhale Kurumu tarafından oluşturulan uygulamalarda hizmet kalitesinin artırılması, idari süreçlerin hızlandırılması, veri yönetimi ve raporlama süreçlerinin daha sistematik hale getirilmesi ve yapay zeka teknolojik altyapılarının kurumsal teknoloji kültürüne kazandırılmasıdır.

Bu bağlamda; Şirket içi kurumsal sunucularda (kurum içi fiziksel sunuculara kurulum ve çalıştırma) çalışacak ANA Yapay Zeka Platformu ile veriler sınıflandırılarak özetlenecek, kurumsal belge ve veriler üzerinde akıllı arama sağlanacak, hizmet verilecek. dijital asistan olarak sunuluyor. Kurumun ihtiyaçlarına göre belirlenen çözüme uygun Büyük Veri uygulamaları ve araçları kurulacaktır. Ayrıca İş Zekası platformunun da devreye alınması hedefleniyor.

⁠Yapay zekayı koruyun

HAVELSAN mühendisleri, doğal dil işleme alanında son dönemde dünyada popüler hale gelen yapay zeka modellerine yerli bir alternatif geliştirdi.

“Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı” kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve aynı zamanda “ana” anlamına gelen “Üretken Yapay Zeka” kategorisindeki ürün için “ANA” ismi seçildi.

Kamu ve askeri kurumların yapay zekayı veri güvenliğini koruyacak şekilde kullanabilmelerini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda MAIN’in ilk versiyonu tamamlandı.

Halihazırda kullanılan tüm modellerin temel özelliklerini taşıyan MAIN, sunulan içeriği ve metni saniyeler içerisinde özetleyebilmekte, açık kaynak verilerden bilgi alabilmekte, kod yazabilmekte ve tüm bu işlevler çeşitlendirilebilmektedir.

HAVELSAN, MAIN’i kapalı bir kutu olarak kullanıcılarına sunmaktadır. Bu, veri sızıntısını veya önemli verilerin burada herhangi bir yerde kullanılmasını önler.

MAIN’in ilk sürümü daha çok metin odaklı işlevlere odaklanırken, ilerleyen aşamalarda bunlara görüntü ve ses işleme de eklenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu