Güncel Haberler

Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan ucuz doğalgaz ve elektrik sinyali… 472 milyar lira tahsis edilecek

Oluşturulma tarihi: 09 Aralık 2024 13:41

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2024 yılında konut abonelerine elektrik ve doğalgazda yüzde 60’a yakın destek uygulandı.” Yılmaz ayrıca vatandaşların doğalgaz ve elektriği daha ekonomik kullanabilmesi için 2025 yılına kadar 472 milyar lira kaynak tahsis etmeyi planladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2023 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nı TBMM’ye sundu. Konuşmasına küresel ekonominin ve Türkiye ekonomisinin son durumuna değinerek başlayan Yılmaz, şunları söyledi: “Buna rağmen. Zayıf dış talep, jeopolitik gerilimler ve Şubat 2023’teki deprem felaketinin ardından Türkiye ekonomisi olumlu bir performans sergiledi. Bu başarı, 14 yıldır süren kesintisiz büyüme trendinin devamını sağladı. “Gelişmekte olan ülkelerin ortalama yüzde 4,4 oranında büyüdüğü, gelişmiş ülkelerin ise ortalama yüzde 1,7 oranında büyüdüğü göz önüne alındığında. Bu dönemde Türkiye’nin performansındaki olumlu ayrışma açıkça görülüyor” dedi.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 25,9 BÜYÜME KAYDEDİYOR”

Pandemi sonrası büyüme verilerine ilişkin bilgi veren Yılmaz, “2020-2023 döneminde dünya ekonomisi kümülatif olarak yüzde 11 büyürken, Türkiye ekonomisi yüzde 25,9 büyüdü. Bu dönemde küresel ortalama yıllık büyüme yüzde 2,6 olurken, Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5,9 ile dünya ortalamasının iki katından fazla büyüme performansı gösterdi.

“KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİRİMİZİN 2025’TE 17 BİN DOLARIN ÜZERİNDE OLMASI BEKLENİYOR”

Yılmaz, 2022 yılında dünya ekonomileri arasında 19. sırada yer alan Türkiye’nin 2024 öngörüsünde 17. sırada yer almasını beklediğini belirterek, “2002 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 5,4’e ulaşan güçlü büyüme performansıyla milli gelirimiz, 2024’ün yüzüncü yılında olacak. Cumhuriyet”. İlk kez 1 trilyon doları aşarak 1 trilyon dolara ulaştı. 2002 yılında kişi başına düşen gelirimiz 3.600 dolardı. 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirimiz 13.243 dolar. Kişi başına milli gelirimizin 2024’te 15 bin doları, 2025’te ise 17 bin doları aşması öngörülüyor” dedi.

“KALICI FİYAT İSTİKRARI DÖNEMİNE GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Enflasyonla mücadelede 2025 yılında enflasyon oranının OVP ve Enflasyon Raporu’nda açıklanan seviyelerle uyumlu olacağını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde de bu trend devam ederken enflasyonla mücadele sürecini başarıyla tamamlamayı hedefliyoruz. Enflasyonun yeniden tek haneli seviyelerde görülmesi ve böylece kalıcı fiyat istikrarı dönemine geçilmesi, fiyat istikrarının garanti altına alındığı bir ortamda güvenin ve öngörülebilirliğin artması, artışın sağlanması. Yatırımların artması potansiyel büyüme hızını artıracak, ayrıca fiyat istikrarı yaratılan katma değerin daha adil dağılımını sağlayacaktır. Dolayısıyla istikrar çerçevesinde güçlü bir büyüme ve gelir dağılımının iyileştirilmesinde temel amacımız öncelikle fiyatın sağlanmasıdır. istikrar var” dedi.

“ÜLKEMİZ DÜNYA İHRACATINDAKİ PAYI YÜZDE 1,07’YE ÇIKTI”

İhracatın Ocak-Kasım 2024’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 arttığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen ülkemizin dünya ihracatındaki payı rekor ihracatla yüzde 1 artacak” 2023’te 255,6 milyar dolar seviyesindeydi. 07’nci seviyeye yükseldi. Bu dönemde ihracatımız, artan belirsizliklere rağmen güçlü bir performans sergiledi. Dünya genelinde uygulanan kısıtlayıcı ve enflasyonu düşürücü politikalar ve bölgemizde artan jeopolitik gerilimler. Orta Vadeli Program tahminimiz olan 264 milyar dolara yakın olan ihracat değerimizi önümüzdeki yıllarda daha yüksek seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. 2025 yılında ihracatımızı 279,6 milyar dolara çıkarmayı bekliyoruz. “Bu doğrultuda dış pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak ve küresel ticaretteki payımızı daha da artırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Gelecekte daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için işsizlikle mücadele ve istihdama yönelik politikalarla kararlılıklarını sürdüreceklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Temel politika belgelerimizde yer verdiğimiz gibi istihdamı ve katılımı artırıcı tedbirlerle işgücüne ilişkin Önümüzdeki 3 yılda istihdamın yılda ortalama 758 bin kişi artacağını, işgücüne katılım oranının da yüzde 56, ha’ya çıkmasını bekliyoruz. söz konusu.

“TÜRKİYE CDS PRİMİ ŞUBAT 2020 SEVİYELERİNE DÜŞTÜ”

Fiyat istikrarını önceleyen enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) primi 2024 yılında düşüş eğilimini sürdürerek Şubat 2020 seviyelerine geriledi. Makrofinansal istikrarın sağlanması, finansal piyasalardaki belirsizliklerin azalması ve enflasyon beklentilerindeki düşüş ile risk primi Kasım ayında sona erdi. 2024 256 baz puan seviyesinde. Bu noktada CDS 250 baz puana doğru yarışına devam ediyor. Enflasyondaki düşüş ve Türk lirasının istikrarlı seyri sayesinde Türk lirasına olan güven arttı, dolarizasyon azaldı, KKM dengesi hızla düşmeye başladı. 29 Kasım verilerine göre KKM’nin toplam mevduat içindeki payı geçen yılki zirve seviyesi olan %26,2’den %6,6’ya düşerken, Türk lirası mevduatın payı ise %57,3’e yükseldi. “Mevduatdolarizasyonu %36,1’e düşerek 2015’ten bu yana en düşük seviyesine ulaştı” dedi.

2025 bütçe teklifiyle ilgili rakamsal detaylar veren Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Merkezi yönetim bütçesinde 2025 yılında bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olmasını bekliyoruz. gayri safi yurtiçi hasılanın %3,1 olması bekleniyor. Deprem nedeniyle bütçe açığının tesadüfen artmasının ardından bütçe açığını hükümetlerimiz döneminin ortalama seviyesine getiriyoruz. Hükümetlerimiz döneminde mali disiplini sağlayarak bütçeyi faiz bütçesinden, hizmetler bütçesine dönüştürdük. 2002 yılında faiz harcamalarının GSYİH içindeki payı yüzde 14,3 iken, 2025 yılında bu oranın yüzde 3,2’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. “2002 yılında yüzde 43,2 olan faiz giderlerinin bütçe giderleri içindeki payının yüzde 13,2 seviyesinde kalmasını bekliyoruz.” 2025 bütçesinde.”

“2024 YILINDA KONUT ABONELERİ İÇİN ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA %60’A YAKIN ABONELİK UYGULANMIŞTIR”.

Bütçenin vatandaşlara sağladığı kaynaklara değinen Yılmaz, şunları söyledi: “2024 yılında teşvikin yaklaşık yüzde 60’ı konut abonelerine yönelik elektrik ve doğalgaza uygulandı. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazı daha ekonomik kullanabilmesi için 2025 bütçesinde 472 milyar lira ayırmayı planlıyoruz. “Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayınladığı verilere göre Türkiye, 2024 yılının ilk altı ayında Avrupa ülkeleri arasında hanelere elektrik ve doğal gazı en ucuz sağlayan ülke oldu.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu