Güncel Haberler

İstanbul’da terörün finansmanına ağır darbe: 11 milyon lira ele geçirildi

İstanbul Valisi Davut Gül, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) düzenlenen toplantıda İstanbul’un 2024 yılı güvenlik verilerini açıkladı.

İstanbul’un Türkiye’nin lokomotifi olduğunu vurgulayan Gül, “İstanbul’un huzuru Türkiye’nin huzurudur” anlayışıyla polis, jandarma ve sahil güvenlik dahil 63 bin 915 personelle yılın 365 günü sahada olduklarını söyledi.

Kentte barış mücadelesi kapsamında 2024 yılında terör örgütlerine yönelik operasyonlarda yakalanan kişi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 7 arttığını belirten Gül, şöyle konuştu: Besleme ve finanse terörü 3 kat artarak 11 milyon 183 bin liraya ulaştı. “Bunu iyi anlamak lazım, Türkiye Cumhuriyeti bin yıllık geleneği olan çok güçlü bir devlettir. Terörün her türlüsüne son vereceğiz ve bunu da Allah’ın izniyle yapacağız.” dedi.

“Yakalanan suç çetelerinin sayısı yüzde 33 arttı”

Organize suçla mücadelenin en önemli mücadele alanlarından biri olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu: “Organize suçla mücadelemizde operasyon sayımız 2024’te yüzde 56 artarak 273’e çıktı. Çöken suç çetesi sayısı ise 33 arttı Ele geçirilen varlıklar yüzde 3,5 artarak 33 milyar liraya ulaştı.” Terör gibi bu suçlara ve organize eşkıyalara karşı da mücadelemizi, kimseye şehrimizin ve vatandaşlarımızın huzurunu bozma fırsatı vermeden sürdüreceğiz. “Usulsüzlüğün kural haline gelmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

“İstanbul’un dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olduğunu söylediğimizde bunu rakamlara dayanarak söylüyoruz.”

İstanbul’da 6 bin 517 ekip ve 54 bin 544 güvenlik personeliyle suç ve suçluyla mücadeleye devam ettiğimizi belirten Gül, şöyle devam etti:

“İstanbul nüfus açısından dünyanın en güvenli şehirlerinden biri. Bu hiç suç işlenmediği anlamına gelmiyor. Rakamlara baktığımızda kaza sayısının azaldığını, aydınlatma oranının arttığını göreceğiz. Bu başarıda elbette Sayın Bakanımızın da şehrimize ilave personel ve araç göndermesinin büyük katkısı var. Bir önceki yıla göre bu ne anlama geliyor? “İstanbul’da bireylere karşı işlenen suçlardaki iyileşme açısından bu, Türkiye’deki iyileşmenin yaklaşık yüzde 100’ünden fazlasıdır. İstanbul’un dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olduğunu söylerken bunu rakamlara dayanarak söylüyoruz.”

“7 büyük suçta yakalama oranımız yüzde 24,6 arttı”

Gül, 2024 yılında hırsızlık, çanta kapma, yankesicilik, araba hırsızlığı ve ev hırsızlığı alanlarında bir önceki yıla göre büyük başarılar elde edildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Yıllardır aranan kişilerin yakalanmasının hapis cezasıyla sonuçlanma oranı arttı. Özellikle 7 büyük suçta yakalanma oranımız yüzde 15’in üzerinde, 6. Suç işleme potansiyeli olan bu kişilerin yakalanması, yeni suçların önlenmesi anlamına geliyor.” dedi.

Kamu güvenliği ve düzeni açısından yakından takip ettikleri konulardan birinin de evlerin izinsiz olarak günlük olarak kiraya verilmesi olduğunu belirten Gün, kaçak olarak kiraya verildiğini tespit ettikleri 508 konuta ise 53,8 milyon lira para cezası kestiklerini söyledi. 2024.

“Ele geçirilen alkol miktarı 2,5 kattan fazlaydı”

Vali Gül, kaçakçılıkla mücadele kapsamında kaçak üretime ve haksız kazanca yönelik 3 bin 747 operasyon gerçekleştirildiğini belirtti.

Kaçak ve sahte alkolle mücadelede geçen yıl denetimlerin geçen yıla göre arttığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu: “Ele geçirilen alkol miktarı 2,5 katını aştı. Denetimlerimiz sonucunda firmaların ruhsatlarının iptal edilmesi yönünde talimat verildi. Kaçak ve sahte alkol satışı Ne yazık ki tüm bu çabalara rağmen geçen yıl 110 vatandaşımız zehirlenerek hayatını kaybetti. Bu 63 firmaya uygulanan prosedür, bugün itibarıyla lisansları iptal edilerek kapatıldı. “Yasal süreç başladı, ilgili kurumlara yazıp bilgilerimizi paylaştık.”

Gül, vatandaşların can güvenliğini ortadan kaldıran veya tehdit eden her kurum ve kişiyle mücadeleyi sürdüreceğini belirterek, şöyle konuştu: “Ayrıca çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan korumak ve kişilere alkol ve sigara satışının engellenmesi için All At the 18 yaşından itibaren alkol, tütün ve benzeri ürünlerin satıldığı mekanlara kamera sistemi kurulmasını zorunlu hale getirdik.” Her şey 1 Ocak’ta başladı. Amacımız yasayı uygulayarak 18 yaş altı kişilere alkol ve sigara satışını, akşam 22.00’den sonra alkol satışını engellemektir” dedi.

Temel amaçlarından birinin kaçak ve sahte alkol satışını önlemek olduğunu vurgulayan Gül, şöyle konuştu: “Kurduğumuz kameralarla basit bir kamera sistemi var. 18 yaş altı çocuklara alkol ve sigara mı satılıyor?” ya da değil ve alkol yetişkinlere 22 yaşından sonra satılıyor mu? “Konuyu araştıracağız. Bir diğer hedefimiz de sahte ve kaçak içkiyle mücadele etmek. Bu kameralarla daha çok alanda olacağız ve onları daha çok takip edeceğiz.” dedi.

Bir kişiyi bile bu bataklıktan kurtarabilirsek ne mutlu bize.

Gül, uyuşturucuyla mücadelenin bir devlet politikası olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu vebaya karşı aktif bir şekilde mücadelemizi ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi burada bir kişiyi bile öldürme lüksümüz yok, bunun sonucunda bir kişiyi bile bu bataklıktan kurtarabilirsek mutlu oluruz. Bu anlayışla mücadelesini sürdüren güvenlik güçlerimizin çalışmalarıyla üretim ve ticarete yönelik operasyon sayımız 7 bin 836’dan 10 bin 288’e çıktı. Öte yandan uyuşturucu miktarı da arttı. Ele geçirilen miktar yüzde 32 artarak 25 tona çıktı. “Park ve bahçelerdeki kontrol sayısını yüzde 33 artırdık. Bunun yalnızca polis tedbirleriyle çözülemeyecek bir sorun olduğunun bilincindeyiz. Öncelikle soru kısmını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu bilinçle Valilik olarak çocuklarımızı sportif, sanatsal ve sosyal faaliyetlerle buluşturacak birçok projeyi hayata geçirdik.”

“Denetim ve uyarılara rağmen 150 ölümlü kazada 166 vatandaşımızı kaybettik.”

İstanbul’daki trafik sorununa ilişkin Vali Gül, kolluk kuvvetlerinin önceliklerinden birinin trafik kazalarıyla mücadele olduğunu, terörle ve uyuşturucuyla mücadeleye verilen önemin aynı şekilde trafik kazalarına da verildiğini belirtti.

Kentteki yol ekipleri sayısının 2024 yılında 2 katına çıktığını, kontrollerin ise yüzde 90 oranında arttığını belirten Gül, şöyle konuştu: “Alınan tüm tedbirlere, yapılan kontrollere ve yapılan uyarılara rağmen maalesef 150 ölümlü olayda 166 vatandaşımızı kaybettik. Tüm yayalarımıza ve sürücülerimize sürekli olarak tekrarladığımız bir ricamız var: Lütfen lütfen kurallara uyun ve trafikte tedbirinizi elden bırakmayın.” dedi.

“Sorgulanan yabancı sayısı 2024’te 5,5 kat arttı”

Göç sesiyle ilgili verileri anlatan Gül, şunları söyledi: “1 milyon 31 bin 985 yabancının yaşadığı şehrimizde bunların 503 bini Suriyeli misafirimiz. 2024’te gönüllü olarak geri dönen Suriyelilerin sayısı 6,5 kat arttı. Allah’a şükürler olsun.” Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi tarih doğrudur.” Kendimiz için ayağa kalktık, mazlumların sığınağı olduk. Bu çok kıymetli bir şey. Suriye’de huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla birlikte Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü geri dönüşleri de artmaya devam ediyor. İstiyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Gül, dünyada ilk kez 2023 yılında İstanbul’da mobil göç noktalarının açıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Göçle mücadelemizde elimizi rahatlattı ve sorguladığımız yabancı sayısının 5,5 kat artmasını sağladı. Yasadışı göçle mücadelemiz insan hakları ve kamu düzeniyle uyumludur.” Güvenliğimizi tehlikeye atmadan devam edeceğiz” dedi.

Toplantıya ayrıca İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel de katıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu