Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: Suçlama kabul edildi… İşte ilk duruşma tarihi
Çocukları İstanbul’daki bağlı hastanelere göndererek haksız kazanç elde eden, ihmalkar davranarak ölümlerine sebep olan örgüt hakkında hazırlanan iddianame, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanıkların yargılanması 18 Kasım’da başlayacak.
SUÇLAMADAN
Bakırköy Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede 47 sanık ve 19 sağlık kuruluşunun yer aldığı, 10 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi. İddianamede, liderliğini Fırat Sarı’nın yaptığı ve İlker Gönen ile Gıyasettin Mert Özdemir’in yönettiği suç örgütünün asıl amacının, yeni doğan yoğun bakım ünitelerini ortadan kaldırarak, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin işgalini sağlamak olduğu belirtildi. . 112 sevk sistemi ile hasta adımlarını manipüle ederek SGK’dan üst limitte ödeme alabilirsiniz. İddianamede, çetenin belgelerde sahtecilik yaptığı ve hastaları SGK’ya fatura ederek hastaların mevcut durumlarını belgelere farklı şekilde yansıttığı (ilaçlar entübe kullanılmış, entübe değil, entübe değil, entübe, kullanılmamış) ve hastaların mevcut durumlarının yansıtıldığı belirtiliyor. Daha uzun süre hastanede kalmalarına izin verilerek, SGK’ya gönderilerek gerçekte olduklarından daha ciddi hale gelebilirler. Ayrıca bazı hastalardan yüksek ücretler topladığı, bazı hasta yakınlarından ise ek ücret adı altında para alarak maddi çıkar sağladığı da bildirildi.
İddianamede şüphelilerin çoğunun sağlık çalışanları olduğu ve bu çalışanların da kâr elde ettiği ileri sürüldü. İddianamede, 112 sevk sisteminin kaldırılmasının ardından yeni doğan bebeklerin, kendilerine yeterli sağlık hizmeti sunan hastanelere yönlendirilmek yerine, şüphelilerin seçtiği kuruluş açısından avantajlı görülen hastanelere kabul edildiği, bu noktada amacın bu olmadığı belirtildi. çocukların sağlığını iyileştirmek ama maksimum mali kazanç elde etmek. İddianamede ayrıca bebeklerin her türlü enfeksiyona açık olan yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatırılmasının bazı bebeklerde enfeksiyon gibi hastalıklara, hatta bazı bebeklerde ölüme yol açtığı kaydedildi. Şüpheliler, Fırat Sarı liderliğindeki Yenidoğan suç örgütünün özel hastaneler yönetmeliğine aykırı olarak yasa dışı yollarla currosurf, infasurf vb. uyuşturucuları alıp hastane dışına çıkararak kâr amaçlı satıp işletmeyi devrettiği davada yargılandı. danışmanlık hizmeti adı altında çok sayıda hastaneye az sayıda doktorla hizmet vermek. İddianamede ayrıca hizmetin doğrudan hemşireler ve hatta hemşireler tarafından verildiği ve bu nedenle bebek ölümlerinin arttığı kaydedildi.
İddianamede ayrıca hemşirelerin doktor gibi davrandığı, bazı şüphelilerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini kapasitesinin üzerinde doldurduğu, hemşirelerin prosedüre aykırı ve gerçeğe aykırı epikriz raporları yazdığı belirtiliyor. Soruşturma kapsamında incelenen dijital materyallerde şüpheliler, “kötü hasta değerleri, iyi hasta değerleri” gibi hasta değer kalıplarına yer vermiş ve çoğu zaman gerçekte hiçbir şey yapmadan kendi gözlemlerine dayanarak çocuğun iyi ya da kötü olduğunu tespit etmişlerdir. kan gazı analizi, kan değerleri, enfeksiyon olup olmadığı gibi konularda test veya analizler yapılır. İddianamede hastaları şu şekilde sınıflandırdıkları ve raporlarını hastane dışında merkezi bir kaynaktan şablon olarak yazdıkları kaydedildi. Bu nedenle iddianamede, her çocuğa hangi tedavinin uygulanacağı konusunda tereddütler yaşandığı ve çocukların ölümü dahil telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıktığı tespit edildi. Sağlık Bakanlığı Denetleme Kurulu tarafından çocuk ölümleri konusunda ilgili hastanelerin ve suç örgütünün faaliyetlerini incelemek ve raporlamak üzere görevlendirilen müfettişlerin görüşüne göre, sektörün uzman neotologlarından oluşan bilirkişi heyeti şöyle konuştu: hastanelerde tıbbi imkansızlıklar olduğu, erken tanı ve tedavinin yapılamadığı, doktorun yakın bireysel denetiminin olmadığı, gerekli muayene ve tetkiklerin yapılmadığı, hayati önem taşıyan ilaçların durdurulduğu, 3. seviye olmasa bile 3. seviye hastaların kabul edildiği belirtildi. Doktorlar hastaların klinik takip ve tedavisini üstlenmedi, ölüm nedenleri doktorlar tarafından gizlendi, TPN sıvısına multivitamin, fosfor ve magnezyum lipit takviyesi yapılmadı. Yeterli enerji ve protein desteği alamadıkları, çocuğun kalbi çöktüğü halde adrenalin kullanılmadığı, hastaların uzun süre hastanede yatarak uygun merkezlere sevk edilmediği için hastaların beslenme yetersizliğine yol açtığı, ihmalkarlık yapıldığı ortaya çıktı. İlaçların hazırlanması ve saklanması, hastalara protein ve lipit takviyesi yapılmaması, gerekli ilaçların uygun şekilde verilmemesi, şekil ve süre eksikliği nedeniyle yenidoğanların yaşam hakkının elinden alındığına dair bulgular olduğu belirtildi. resüsitasyon desteği, sahte tıbbi kayıt düzenlenmesi ve hastaya pasif ötenazi.
İddianamede, bazı çocukların yoğun bakıma girdikten sonra kilo alması gerektiği, ancak bunun yerine ciddi kilo kaybı yaşadıkları belirtiliyor. Ayrıca Yenidoğan Suçları Örgütü ve örgüte yardım eden hastane yönetimlerinin, sırf masrafları azaltmak ve maddi kazanç elde etmek amacıyla bebeklere yeterli beslenme sağlamadıkları belirtilerek, “Kasetlerde TPN tüketiminin olduğu da açıklandı. İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen’e, “taksirle kasten adam öldürme” suçundan 10 ayrı suçtan toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıla kadar 9 yıl hapis cezası verildi. , “nitelikli dolandırıcılık”. , “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 “resmi belgede sahtecilik” davası. Altı aya kadar hapis cezası istendi. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir, “Taksirle kasten öldürme”, “Kişisel verileri kanuna aykırı olarak elde etme”, “Kamu kurum ve kuruluşlarına karşı dolandırıcılık” suçlarından 180 yıldan 589 yıla kadar 589 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 9 aya kadar vade talep edildi. İddianamede diğer sanıklar için de benzer suçlardan çeşitli hapis cezaları istendi.